niezwykle uniwersalne wino z jednej z najlepszych winnic w Burgundii, słynącej z najlepszych win ze szczepu pinot noir. Fermentacja alkoholowa trwa od 3 do 4 tygodni, wino leżakuje od 10 do 12 miesięcy w beczkach z dębu francuskiego. Słodki, niemalże perfumowany owocowy zapach przełamany cięższymi, ziołowymi i ziemistymi nutami. Klasyczny smak czerwonych owoców, w bukiecie, obok wiśni i truskawek, niemało ziemistości i akcenty runa leśnego. Cytrusowa kwasowość nadaje winu równowagi i świeżości. Nadaje się do starzenia poprzez 5 do 7 lat.
Wino Louis Jadot Côte de Nuits Villages nieprzeciętnie komponuje się z czerwonymi mięsami pieczonymi i grillowanymi, drobiem, a także serami.
w przypadku zainteresowania potężnym rocznikiem prosimy o kontakt. Etykieta może różnić się nieznacznie od widocznej na zdjęciu.