Pierwszym właścicielem posiadłości Vega Sicilia był Eloy Lecanda Chaves. Nazwa winnicy pochodzi od nazwiska rodziny Santas Sicilia, do której ziemia ta należała przed 1864 rokiem. „Vega" oznacza w języku hiszpańskim „dolinę". Do szlachetnej odmiany miejscowej tempranillo, o przysadzistym zarysie krzewu, założyciel producenta dodał trzy francuskie szczepy sprowadzone z Bordeaux: cabernet sauvignon, merlot i malbec.
Riber del Duero położona jest na płaskowyżu, gdzie charakterystyczne jest późniejsze rozpoczęcie wegetacji. Lokalni handlowcy winogron podkreślają, że opóźnienie sięga do trzech, czterech tygodni, a winorośl rozkwita na początku maja, w trakcie gdy po stronie portugalskiej doliny rzeki Duero, rozpoczyna się w pierwszych dniach kwietnia. Klimatyczne skrajności tego regionu Hiszpanii, mają pokaźny wpływ na dojrzewanie winogron. Po opóźnionym starcie następuje gwałtowne przyśpieszenie wegetacji.
Wino Vega Sicilia Valbuena 5 Reserva D.O jest jednym z najkorzystniejszych hiszpańskich win. Oparte na tempranillo, z dodatkiem szczepów bordoskich: cabernet sauvignon, merlot i malbec. Aromaty dojrzałych czerwonych owoców i delikatne, należycie rozłożone taniny perfekcyjnie współgrają z bogactwem nut orzechowym, jakie można wyczuć w bukiecie. Całości dopełnia stanowczo szlachetny i odcień dojrzałych wiśni z ognistymi refleksami.
ilość 5 oznacza, iż wino dojrzewało minimum 5 lat.