Po tak długim czasie leżakowania whisky uzyskuje stosowną harmonię zapachów. Wyjątkowa miedziana odcień a w niej pojawia się szacowny cień dębu skojarzony z energiczną jabłkową okrągłością i odcieniami toffi. Bukiet już od samego początku pokaźnie wyróżnia posmak sherry, miodu z końcową nuta cynamonu. Ani śladu dymu. Finish niezwykle długi, korzenny z ciepłym, wytrawnym dopełnieniem.
Destylarnia Glengoyne istnieje już od dwustu lat w południowej części Highlands, wśród malowniczych, zielonych wzgórz i starych dębów. Glengoyne różni się od innych whisky słodowych sposobem suszenia ziaren jęczmienia. Zboże nie jest wystawiane na działanie dymu torfowego, a jedynie ciepłego, suchego powietrza. Dzięki czemu whisky jest o niemało bardziej finezyjna i łagodna. Odkrywa przed nami nowe, nieznane aromaty.