Wino Celeste charakteryzuje się dojrzałym bukietem wiśniowym, przez co delikatnie rozlewa się na podniebieniu i możemy cieszyć się długim, zadowalającym finałem. Uprawiane w hiszpańskim regionie Ribero del Duero poprzez dwanaście miesięcy, dlatego jego kwintesencją jest obfitość smakowa i spójność składnikowa. Powstałe z wykorzystaniem szczepów winogronowych takich jak Tinta Fino, czyli Tempranillo.
Nie zabraknie tutaj ujmujących tanin, akordów owoców leśnych, nut korzennych oraz domieszki wiśniowej, która nadaje winu delikatny kwaskowaty aromat. Nie zabraknie także zapachu świeżych jagód. Tworzy ciekawe, a zarazem smaczne zestawienie z pieczonym mięsem, daniami mięsnymi i ryżowymi, dlatego warto poeksperymentować w kuchni z przygotowywaniem posiłków. Przeważa nutka słodyczy w smaku, dlatego trunek ma dość enigmatyczny charakter,szybko spotka się on z naszą aprobatą.