Belvedere wykonana jest według technologii wypracowanej w Polmosie Żyrardów z najwyższej jakości spirytusu wyprodukowanego ze precyzyjnie wyselekcjonowanego polskiego żyta. Wykonany spirytus poddawany jest aż czterokrotnemu procesowi destylacji, dzięki czemu Belvedere ma delikatnie waniliowy aromat, a w smaku wyczuwa się subtelną nutę żyta. Ta wyrafinowana kompozycja pozostawia na podniebieniu niezapomniane doznania – jest perfekcyjnie gładka, z kremowym, aksamitnym posmakiem. Potwierdzeniem wartości wódki Belvedere jest ogromny sukces na najbardziej wymagających z rynków: w Stanach Zjednoczonych i sporej Brytanii, gdzie jest najlepiej sprzedającą się wódką wytworną.
Belvedere stała się pierwszym polskim produktem, który osiągnął międzynarodowy status artykułu najwyższej jakości. W 1996 roku, gdy marka Millenium Import LLC wprowadzała ją na amerykański rynek kategoria wódek wytwornych nie istniała. Belvedere była pierwszą na świecie wódką luksusową, która zapoczątkowała istnienie tej kategorii.
W marcu 2002 publikacja branżowa „Impast" przyznała wódce Belvedere nagrodę „Hot Brand", wyróżnienie to przyznawane jest markom alkoholi, które przez co najmniej trzy lata utrzymywały dwucyfrowe wzrosty sprzedaży.
W lipcu 2003 ta sama wódka Belvedere, która zawojowała świat, powróciła na rynek krajowy.