wariant wódki z winogron, istotnie cenionej i cenionej we Francji, która wykonana jest z 10 szczepów, m.in. Ugni Blanc, Colombard, Baco Blanc czy Folle Blanche. Armagnac Castarede jest obecnie najstarszym producentem tego napoju w rejonie Armagnac. W tym wydaniu poddaje się najmłodsze destylaty co najmniej 4-letniemu starzeniu w dębowych beczkach z drewna gaskońskiego, po czym cała kompozycja jest starzona kolejne 8 lat.
napój znamionuje się piękną, bursztynową barwą, transparentnością oraz odpowiednią gęstością, swobodnie osiadającą na brzegach kieliszka. Na podniebieniu subtelnie owocowy z delikatnymi nutami kokosa, orzechów włoskich w miodzie i szczypty pieprzu. Prowadzi do przyjemnego, śliwkowego finiszu.
polecany jest jako digestif albo jako uzupełnienie do słodyczy z dodatkiem kandyzowanych pomarańczy, cynamonu, czekolady, a także w połączeniu z kawą, do cygara i jako element koktajli.
Armaniak zasłynął we Francji nie tylko ze względu na swoje bogate walory smakowe, ale także dzięki dokumentowanym właściwościom leczniczym. Pierwsze wzmianki o tym napoju pochodzą z XIV wieku, z notatek Vitala Dufoura. Urodzony w 1260 roku franciszkanin, studiował medycynę. Oprócz wielu publikacji teologicznych, pisał także o metodach zachowania zdrowia. W swej książce wspomniał m.in. O,,wodzie ognistej" albo,,wodzie życia wiecznego", co było ówczesnym określeniem na armaniak. Na wielu stronach opisywał jego walory oraz pozytywny wpływ na 40 rozmaitych aspektów zdrowia.
Założona w 1832 roku marka Armagnac Castarede jest obecnie zarządzana przez Florance Castarede, która reprezentuje szóste pokolenie tej dumnej rodziny.