Whisky Taketsuru Pure Malt z destylarni Nikka to hołd dla jej założyciela - Masataki Taketsuru. Jest ona częścią kolekcji Taketsuru, która wydawana jest od 2000 roku. Cykl dojrzewania napoju przebiegał między innymi w beczkach po sherry. W nosie silnie owocowa z dominującym aromatem pomarańczy i gruszek oraz delikatnymi ziołowymi akcentami z odrobiną torfu.
Destylarnia Nikka od zawsze istniała na skrzyżowaniu kultur, między Wschodem a Zachodem, pomiędzy tradycją, a innowacją. Markę założył Masataka Taketsuru, nazywany ojcem japońskiej whisky. Taketsuru urodził się w 1894 roku w Hiroszimie, w 1916 roku ukończył szkołę wyższą w Osace, gdzie rozwijał wiedzę w zakresie produkcji i fermentacji żywności. Po ukończeniu nauki znalazł pracę w firmie Settsu Shuzo, potentata w dziedzinie sake, a ta wysłała go na Uniwersytet w Glasgow, żeby opanował sztukę wyrobu whisky.
W Szkocji Taketsuru trafił do domu państwa Cowan i dwa lata później ożenił się z ich córką - Ritą Cowan. Poprzez kilka miesięcy młoda para mieszała w Campbeltown, a Masataka pracował w destylarni Hazelburn. Szybko jednak przenieśli się do Japonii, gdzie Taketsuru na ponad dziesięć lat związał się z przedsiębiorstwem Kotobukiya, przemianowanym później na Suntory.
Kotobukiya jako pierwsza próbowała rozpocząć produkcję whisky w Japonii, a pomóc w tym miał właśnie Taketsuru. I rzeczywiście: w 1923 roku niedaleko Kyoto powstała destylarnia Yamazaki, a choć Taketsuru zalecał inną lokalizację, bardziej na północ, zgodził się przyjąć posadę menedżera. Ostatecznie pracownikiem marki pozostał on do 1934 roku, kiedy to postanowił założyć własne przedsiębiorstwo - Dai Nippon Kaju - i destylarnię na wyspie Hokkaido - Yoichi. Pierwsza whisky pod tą marką pojawiła się w roku 1940, a w 1969 roku Taketsuru otworzył swoją drugą destylarnię na wyspie Honsiu.
Taketsuru umarł w 1979 roku jednak jego dziedzictwo pozostaje żywe: Suntory należy do największych i najważniejszych producentów na świecie. Natomiast whiskies producenta Nikka odpowiadają za boom na rynku japońskim, kiedy to - w 2001 roku - produkt destylarni Yoichi otrzymał pierwsze miejsce i tytuł "najlepszego z najlepszych" w ślepym teście zorganizowanym przez periodyk "Whisky Magazine". Był to pierwszy przypadek w historii, gdy tytuł ten przypadł producentowi spoza Szkocji.