Specjalna edycja ziemniaczanej wódki z Gorzelni Chopin w Krzesku. Młody Ziemniak jest wódką destylowaną jedynie raz, dla zachowania pełnego bukietu smaku i aromatu. Powstaje wyłącznie z ziemniaków odmiany Vineta, uprawianych na Podlasiu, sadzonych w kwietniu i zebranych w czerwcu.
Młody Ziemniak to towar wyjątkowy pod względem procesu produkcji. Na tle innych ziemniaczanych spirytualiów uwydatnia się tym, że destylat ziemniaczany nie jest poddawany rektyfikacji. Młode ziemniaki jako mało zasobne w skrobię są znacznie trudniejszym bezkompromisowcem do produkcji alkoholu aniżeli zbierane jesienią- jedna butelka gotowego trunku powstaje z około 50 ziemniaków. Jednokrotna destylacja wymaga równocześnie wysokiej jakości surowca i precyzyjności technicznej. Każda edycja Młodego Ziemniaka powstaje wyłącznie z jednej odmiany ziemniaka a cykl produkcyjny jest nadzorowany poprzez Mistrza Gorzelnictwa- Waldemara Durakiewicza. Po zakończeniu destylacji, w celu dodania alkoholowi gładkości, Młody Ziemniak leżakuje w kadziach, stąd też rozlewy poszczególnych roczników butelkowane są dopiero w marcu następnego roku. Od chwili debiutu Młody Ziemniak jest trunkiem rocznikowanym, wypuszczanym w niewielkim nakładzie, co sprawia, iż ma także wartość kolekcjonerską.