Założycielem firmy Guerila jest Zmagoslav Petri č, który mówi o swoim biznesie, jak o wypadkowej swych pomysłów, marzeń, aspiracji i uporu. Urodzony w rodzinie rolników od najmłodszych lat pomagał przy zbiorach winogron i przyglądał się dalszym procesom ich przetwarzania, co w 2005 roku przyniosło efekt w postaci biodynamicznej, progresywnej winiarni Guerila mieszczącej się w niewiele znaczącej miejscowości Planina na Słowenii.
Czerwone, wytrawne wino pochodzące z Doliny Vipavy w 100% wyprodukowane jest ze szczepu Barbera. Zbiory poddawane są czterotygodniowej maceracji, po czym następuje cykl spontanicznej fermentacji z naturalnymi drożdżami. Wino leżakuje poprzez dwa lata w dębowych beczkach.
charakteryzuje je efektowny i intensywny odcień czerwieni z fioletowymi refleksami, złożone aromaty dojrzałych jeżyn i śliwek, a na podniebieniu bogate, pełne i świeże. Doskonale sprawdzi się w towarzystwie czerwonego mięsa, dziczyzny oraz deski serów i wędlin.