Czym, tak naprawdę różni się alergia od nietolerancji pokarmowej? Co to jest dieta eliminacyjna? Co robić,ograniczyć ryzyko wystąpienia alergii u dziecka? Dlaczego gluten, laktoza i mleko w proszku są niemal w każdym produkcie spożywczym? Czy to,towar nie posiada glutenu oznacza, że jest zdrowy i czy mleko i nabiał są kolejną białą śmiercią tuż za cukrem i solą? Na te i inne nieprzystępne pytania odpowiada znana dietetyczka Katarzyna Turek.
Autorka rozprawia się z mitami na temat lubianych dziś diet eliminacyjnych i udziela ergonomicznych porad, jak progresywnać, gdy jesteśmy zmuszeni do wykluczenia pewnych produktów z naszej diety. Wyraźnie akcentuje, że wykluczając ze względów zdrowotnych jeden artykuł, należy go zamienić na inny, który dostarczy organizmowi brakujących elementów.
W tym celu prezentuje gotowe listy zamienników, a także 70 gotowych prostych przepisów, które ułatwią stosowanie diety w rutynowym życiu. Do lektury książki nakłania także atrakcyjna szata graficzna i kolorowe zdjęcia proponowanych potraw.
Powyższy opis pochodzi od wydawcy.