Druga sprawa kryminalna kucharza Xaviera Kieffera Odkąd luksemburski kucharz Xavier Kieffer związał się z najsłynniejszą krytyczką kulinarną Francji, bywa zapraszany na najbardziej prestiżowe imprezy. Jednak uroczysta kolacja wydana przez mera Paryża kończy się zaraz po przystawce.
Ryuunosuke Mifune, najsłynniejszy kucharz sushi Europy, pada nagle martwy. Diagnoza brzmi: zatrucie rybą. Kieffer jest jednak sceptyczny i momentalnie zauważa sprzeczności. Zanurza się w świat kuchni specjalizującej się w sushi i dowiaduje się, iż istnieją ryby droższe od złota - i cenniejsze niżeli ludzkie życie.
Xavier Kieffer, niegdyś mistrz kuchni pracujący w wyśmienitych restauracjach, wyrzekł się haute cuisine i prowadzi w Luksemburgu, w Dolnym Mieście, malutką restaurację, gdzie serwuje swym gościom potrawkę z zająca, zupę luksemburską i paszteciki podlewane rieslingiem.
Kryminał dla smakoszy! Ponad pół miliona sprzedanych egzemplarzy całej, czterotomowej serii. O Autorze Tom Hillenbrand, urodzony w 1972 roku, studiował politykę europejską, był wolontariuszem w szkole dziennikarskiej i kierownikiem działu w Spiegiel Online.
Zapalony kucharz hobbysta i smakosz, podczas wielomiesięcznego pobytu w Luksemburgu w ramach praktyk z Unii Europejskiej zakochał się w Wielkim Księstwie. Mieszka w Monachium. "Diabelski owoc" to jego pierwsza powieść.
Tytuł Czerwone złoto Autor Tom Hillenbrand Tłumacz Anna Krochmal Wydawnictwo Smak słowa EAN 9788364846731 ISBN 9788364846731 Kategoria Literatura\Sensacja kryminał kolekcja Kryminał kulinarny liczba stron 348 Format 14.5x20.7x2.8 cm Rok wydania 2016 Oprawa Miękka Wydanie 1 Waga 0.418 kg