"O sensie jakiejkolwiek kuchni narodowej możemy mówić tylko wówczas, gdy popatrzymy na nią jak na witraż składający się z wielu mniejszych części. Tymi szkiełkami witraża,tworzącymi kompletne dzieło, są kuchnie regionalne, sól i istota kultury kulinarnej każdego kraju. Wie o tym idealnie Andrzej Fiedoruk, od lat konsekwentnie opisujący historię i tradycje swego rodzinnego gniazda - Podlasia. Jego najnowsze dzieło „Historia podlaskich smaków” to najszczególniej kompetentny wykład o kulinarnej przeszłości i teraźniejszości tego regionu, jednego z najwspanialszych w dzisiejszej Polsce, bowiem głęboko i bez reszty zanurzonego w wielokulturowej tradycji niegdysiejszej Rzeczypospolitej. Czytając Fiedoruka rozumiemy nieprzeciętnie nie wszystkim przecież objawioną prawdę, iż gotowanie to nie tylko zbiór pewnych czynności, mających na celu przygotowanie strawy,przede wszystkim komponent kultury, wręcz jej emanacja. Nie wyobrażam sobie nikogo, kto chcąc należycie poznać podlaską tradycję nie umieściłby dzieła Fiedoruka na swej liście lektur obowiązkowych." Robert Makłowicz