Jak zrobić sok w sokowniku? Do dolnego naczynia nalewamy wodę i ustawiamy na nim naczynie środkowe do którego spływał będzie sok. Głównie zbiornik ten wyekwipowany jest w rurkę do odprowadzania soku. Wewnątrz wyekwipowany jest w pionową rurkę przez którą do wnętrza sokownika przedostawać się będzie gorąca para wodna. Na zbiornik ten ustawiamy następnie pojemnik na owoce - cechuje się on tym, że jest podziurkowany niczym sito, a w środku ma otwór. W otwór ten wkładamy dziurkowany cylinder, który zabezpiecza owoce przed wpadnięciem do dolnych części sokownika. W pojemniku tym umieszczamy owoce (najlepiej do pełna) i przykrywamy całość górną pokrywą. Jeśli chodzi o owoce z jakich można wykonać soki w sokowniku, to mogą to być praktycznie każde miękkie owoce i jagody: truskawki, maliny, jeżyny, porzeczki, jabłka, śliwki, gruszki itd. Itp. W zależności od rodzaju sokownika, jego pojemności i ilości owoców, gotowanie jednej porcji soku może potrwać od 1 do 2 godzin. Po około pół godziny gotowania, sok możemy upuszczać do odrębnego naczynia - najlepiej jakiegoś metalowego pojemnika "z dziubkiem", który ułatwi nam potem przelewanie do butelek czy też słoików. Kiedy już cały sok zostanie upuszczony, dodajemy do niego cukru, mieszamy i zagotowujemy. Liczba cukru zależy od upodobań smakowych, sok może być bardzo słodki, bo przy podawaniu i tak rozcieńczamy go wodą. Z pozostałych w sokowniku owoców można zrobić dżemy lecz tym tematem zajmiemy się później. Gorący sok przelewamy do słoików lub szklanych butelek po sokach. Soków przygotowanych w sokowniku nie musimy już pasteryzować.
Gwarancja 2 lata producenta dla klientów