Pacjenci inicjujący leczenie dializami muszą dokonać wyjątkowo dużo zmian w sposobie żywienia w porównaniu z okresem leczenia zachowawczego, a dotyczy one w szczególności zawartości w diecie białka, płynów, fosforu, sodu i potasu. Pacjent powinien wiedzieć, jakie są dozwolone i przeciwwskazane pokarmy, a także ściśle przestrzegać zaleconej diety.
Książka posiada, zbiór 50 szczegółowych przepisów kulinarnych na dietetyczne potrawy. W każdym z nich dokładnie określono
Zawartość komponentów mineralnych; Sodu, Fosforu i Potasu
Zawartość części odżywczych; Białka, Tłuszcz, Węglowodanów
Oraz oznaczono wartość kaloryczną potrawy.
Jest to narzędzie, które ma Państwu pomóc we właściwym planowaniu diety.
Tu odnajdziesz odpowiedź na pytania;
Aby pomóc Ci lepiej zrozumieć podano dane o wartościach odżywczych każdego przepisu w ilości na 1 porcję danej potrawy.
dzięki temu pomoże Ci to kontrolować dzienne zalecane spożycie sodu, potasu, fosforu i białka w zależności od rodzaju dializoterapii.
dr Barbara Pyszczuk Absolwentka Wydziału Nauk o Żywieniu Człowieka i Konsumpcji SGGW w Warszawie.
Dietetyk kliniczny. Prelegent krajowych i międzynarodowych konferencji naukowych. Autorka licznych publikacji naukowych i popularnonaukowych z zakresu żywienia. Na co dzień współpracuje z pacjentami z chorobami nerek.
Opublikowane książki i E-book;Tytuł: