Dietetyka. Żywienie zdrowego i chorego człowieka to już piąte wydanie uwielbianego poprzez studentów i adeptów dietetyki podręcznika. Posiada aktualną wiedzę o żywieniu człowieka zarówno zdrowego, jak i chorego, w różnych grupach wiekowych i stanach fizjologicznych, zwracający uwagę na ważne problemy współczesnej dietetyki.
W książce omówiono podstawy żywienia człowieka – od znaczenia części odżywczych poprzez unormowania prawne, po zagadnienia związane z innowacjami w naukach biologicznych. Przedstawiono aktualną klasyfikację diet z ich szczegółową charakterystyką, wadami i zaletami tych diet oraz współczesne możliwości wykorzystania ich u pacjenta.
Omówiono także zasady żywienia w wybranych stanach patologicznych, pacjentów chorych neurologicznie, kardiologicznie, pacjentów z chorobami metabolicznymi, pacjentów po zabiegach chirurgicznych, czy pacjentów chorujących onkologicznie.
Publikacja mieści jeszcze aktualną wiedzę dotyczącą żywienia dzieci i młodzieży, zaburzeń odżywiania w przeróżnych grupach wiekowych w przeróżnych sytuacjach klinicznych. Podręcznik odpowiada obowiązującemu programowi nauczania dietetyki, został kompletnie zaktualizowany i wzbogacony w świeże treści dotyczące postępowych zasad żywienia człowieka zdrowego i chorego.