Publikacja Zarządzanie zdrowiem w miejscu pracy została przygotowana pod redakcją dr. Hab. Mariusza Gujskiego i dr. Hab. Tomasza Rostkowskiego, prof. SGH. Monografia demonstruje interdyscyplinarne połączenie nauk o zdrowiu oraz nauk o zarządzaniu, które w sposób użyteczny przekłada się na podniesienie poziomu zdrowia pracownika wraz z osiągnięciem największej produktywności pracy w przedsiębiorstwie (jednocześnie publicznym, jak i prywatnym).
W książce przedstawiono: - podstawy zarządzania kapitałem ludzkim, system zarządzania zdrowiem i wynikające z tego korzyści dla pracodawcy; - najróżniejsze systemy wynagradzania wraz z omówieniem strategicznych celów ochrony zdrowia pracownika; - zmiany demograficzne wpływające na stan zdrowia populacji, co pozwala zrozumieć, jak przekształcają się zapotrzebowania zdrowotne osób aktywnych zawodowo; - główne problemy zdrowotne w poszczególnych typach przedsiębiorstw, ze szczególnym uwzględnieniem czynników ryzyka wywołujących najwięcej zgonów i niepełnosprawności; - rolę medycyny pracy, medycyny środowiskowej i medycyny stylu życia w przedsiębiorstwach.
nad wyraz ważną zaletą książki jest to, iż omawia wspomniane zagadnienia nie tylko w sposób teoretyczny, lecz także funkcjonalny, ponieważ daje realne rekomendacje realne do wdrożenia. Monografia jest adresowana do specjalistów zdrowia publicznego, menedżerów, działów HR, a także BHP przedsiębiorstw.
Ze względu na walory edukacyjne będzie także atrakcyjna dla studentów kierunków medycznych (zdrowie publiczne) i ekonomicznych (zarządzanie).