Zdjęcia Przeboje kuchni staropolskiej

E-booki

Dostępność: Do kupienia

Przeboje kuchni staropolskiej (Wydawnictwo e-bookowo)

Do kupienia w: Sklep TaniaKsiazka.pl Marka: Wydawnictwo e-bookowo
11,11 zł
Idź do sklepuSuper oferta

Skrócony opis produktu

Kiedy wszedł na ekrany perfekcyjny film Francisa Forda Coppoli "Ojciec chrzestny", posypały się gromy na twórców. Zarzucano im istotnie wymyślne okrucieństwo. Nie chodziło bynajmniej o...

Sugerowany wporownywarce produkt Przeboje kuchni staropolskiej jest dostępny w TaniaKsiazka.pl w naprawdę świetnej cenie 11,11 zł. Oferta ta jest wynikiem kompleksowych analiz kilkuset hurtowni oraz sklepów w naszej bazie.

Podstawowe cechy

ISBN

9788363080099

Autor

Jan kochańczyk

Sprawdź promocyjne oferty na Przeboje kuchni staropolskiej

Prezentujemy listę promocyjnych ofert na Przeboje kuchni staropolskiej jakie udało się odszukać. Zobacz oferty, warunki darmowej i ekspresowej dostawy, a także opinie o produkcie:

Przeboje kuchni staropolskiej (sklep TaniaKsiazka.pl)

11,11 zł
Sklep TaniaKsiazka.pl
Idź do sklepuSuper oferta
Pokaż wszystkie oferty (1)
  • Dane na temat zmian cen i dostępności produktu użyte w naszym rankingu są zczytywane niemal w czasie rzeczywistym.

Pełny opis produktu

Kiedy wszedł na ekrany wspaniały film Francisa Forda Coppoli "Ojciec chrzestny", posypały się gromy na twórców. Zarzucano im szczególnie wyrafinowane okrucieństwo. Nie chodziło bynajmniej o liczne sceny krwawych porachunków między gangsterami. Zwolenników zwierząt oburzył typowo obraz odciętego, końskiego łba, w łóżku jednego z bohaterów. Nie pomagały wyjaśnienia, że głowę czworonoga zakupiono w wytwórni konserw dla piesków, a zwierzę potraktowano i uśmiercono prawdziwie "po ludzku". Nasi przodkowie byli chyba mniej wrażliwi. Końskie łby uchodziły za szczególny przysmak, godny hetmańskich ust. Jeszcze w połowie XIX wieku dostojny pan Roman Sagnuszko, aby uczcić czcigodnego pułkownika Marcelego Tarnowskiego, zaserwował mu głowę źrebięcia na półmisku. "Wiadomo, że w dawnych czasach u nas jedynie przed hetmanem taki półmisek stawiano" - przytacza słowa dawnego pamiętnikarza Elżbieta Kawecka (W salonie i w kuchni). Inni goście musieli zadowolić się mniej ciekawymi fragmentami pieczonego źrebaczka. Dawne książki kucharskie wywierają czasami takie wrażenie, jak horror "Teksaska masakra piłą mechaniczną". Jedno szczęście, iż ludzkie sumienia nie za każdym razem były uśpione i zwierzęta częstowano narkotykami... Ale przepis na półżywe kurczęta może budzić grozę. Ptaki pojono wódką, potem skubano na żywo, przypiekano nad ogniem i podawano na stół. Kiedy smakosz kłuł je widelcem, podrywały się do lotu "z wielkim podziwieniem gości". Szczególną litość budzić może los wyjątkowo popularnych w staropolskiej kuchni kapłonów (kastrowanych kogutów) i pulard (kastrowanych kur). Kaleczono je,momentalnie rosły i obrastały tłuszczem. A potem... To już historia dla ludzi o szczególnie mocnych nerwach. Krystyna Bockenheim w książce "Przy polskim stole" przytacza dawne przepisy na utuczenie kapłona w kilka godzin: "wziąć masła twardego i w kulki go rozrobić. Tymi kulkami nakarmić kapłona i póty go gonić, póki zmordowany nie ustanie. Po niewiele znaczącej chwili toż samo raz drugi i trzeci uczynić. Masło w nim przez agitacją rozgrzane i roztopione po całym się rozejdzie. Zabić go potem i w zimną wodę włożyć; będzie tłusty jak utuczony". Inna receptura: "Weźmi kapłona żywego, nalej mu lejkiem w gardło octu winnego, a zawiąż i zawieś przez godzin pięć. Oskub atrakcyjnie, ochędoż, upiecz zwyczajnie albo nagotuj jako chcesz". Brr! Druga połowa XVIII wieku w Polsce upłynęła pod znakiem panowania dwóch naszych ostatnich królów: Augusta III i Stanisława Augusta Poniatowskiego. Jakże różni to byli królowie! Wyznaczyli także dwie najróżniejsze epoki w kuchni polskiej. August III był żarłokiem. Uwielbiał specjały równocześnie saskiej, jak i polskiej barokowej kuchni. Jędrzej Kitowicz pisał w swoich "Pamiętnikach": "Jadał tłusto i sporo: kuchnia jego nie miała równej w Europie tak co do gustowności potraw, jak co do wielkości ich; kucharzów, kuchcików, posługaczy kuchennych, pomywaczek liczbę do setnej dochodzącą. Choć sam jeden obiadował, zastawiano jednak przed niego 20 potraw i po tym wety i cukry". Natomiast Stanisław August jadał należycie, ale nie za niemało. Jego styl naśladowali liczni polscy panowie i damy dbające o talię. Na sławnych obiadach czwartkowych podawano barszcz z uszkami, zimne wędliny, kiełbasy, paszteciki, a jako danie podstawowe - ulubioną poprzez króla pieczeń baranią. Król Staś uwielbiał ostrygi, równocześnie świeże, prosto z Hamburga, jak i marynowane. Zachodnie przysmaki coraz częściej pojawiały się na pańskich stołach. Nieoceniony kronikarz Jędrzej Kitowicz notował w "Opisie obyczajów": "Nie ustępując nasi Polacy w niczym Włochom i Francuzom, nawykli powoli, a dalej w najkorzystniejsze specjały obrócili owady i obrzezki, którymi się ojcowie ich jak jaką nieczystością brzydzili. Jedli żaby, żółwie, ostrygi, ślimaki, granele, to jest jądrka młodym jagniętom i ciołkom wyrzynane, grzebienie kurze i nóżki kuropatwie (same paluszki nad świecą woskową przypiekane), w których sama tylko imaginacyja jakiegoś smaku dodawała". Większość obywateli Rzeczypospolitej jadła te przysmaki dalej po staropolsku, czyli palcami. Stanisław August zaś należał już do tych oświeconych monarchów, którzy po mistrzowsku posługiwali się "grabkami", czyli widelcem. Jacy byli ci dawni Polacy, biesiadujący przy mniej lub bardziej suto zastawionych stołach? Lektury szkolne dają nam najzupełniej wypaczony obraz dawnych czasów. Współcześni nabierają przekonania, iż obywatele Polski Piastów czy Rzeczypospolitej Obojga Narodów patrzyli na świat oczami Kopernika, Kochanowskiego, Krasickiego czy Mickiewicza. Niestety, mentalność naszych przodków istotnie lepiej oddaje lektura pierwszej polskiej encyklopedii - Nowych Aten księdza Benedykta Chmielowskiego. Dziś czyta się opisy zacnego dziekana rohatyńskiego jak Zieloną gęś mistrza Ildefonsa. Gałczyński był mistrzem humoru, encyklopedysta Benedykt zaś najzupełniej serio w latach 1745 - 1756 przekazywał przystępną mu wiedzę na kartach swej czterotomowej encyklopedii. (Fragmenty) Jan Kochańczyk Dziennikarz. Absolwent Uniwersytetu Śląskiego (polonistyka). Od roku 1975 - redaktor ogólnopolskiej gazety "Sport" (Katowice). Droga zawodowa: od korektora do zastępcy sekretarza redakcji, kierownika działu publicystyki i szefa redakcji dodatków barwnych. Publikacje dotyczące w głównej mierze sportów lotniczych, lekkoatletyki, pływania i problemów ruchu olimpijskiego. Nagrody dziennikarskie i literackie - miedzy innymi "Grand Prix" prezesa koncernu prasowego RSW (Warszawa) za cykl publikacji dotyczących sportu zawodowego w krajach socjalistycznych (1989). Polskie opinie i dyskusje odbiły się wtedy echem także w Związku Radzieckim (epoka pieriestrojki Gorbaczowa) i przyspieszyły reformy ruchu olimpijskiego po naradzie na Kubie. Nagrody w konkursach na artykuły i opowiadania sportowe. Od 1991 roku - zastępca redaktora naczelnego tygodnika filmowego "wyświetlacz", przeniesionego w tym czasie z Warszawy do Katowic (Grupa "Fibak - Noma - Press"). Od 1994 - zastępca redaktora naczelnego tygodnika "Panorama". Współpraca z katowickimi redakcjami "Dziennika Śląskiego", "Wieczoru", "Integracji Europejskiej" i in. Wydania książkowe - m. In. "Filmowe skandale i skandaliści" ("Twój styl", 2005) oraz "Ścigany Roman Polański" (część biograficzna).

Parametry

ISBN

9788363080099

Autor

Jan kochańczyk

Wydawnictwo

Wydawnictwo e-bookowo

Ilość stron

148

Rok wydania

2012

Tematyka

Kulinaria, hobby, poradniki

Kategoria

E-booki

Producent

Wydawnictwo e-bookowo

Opinia użytkowników

-

Opinie oraz Recenzje

Jacek C.
Jacek C.
03.01.2025
Każda przysłana opinia klienta jest dla nas bardzo istotna
Jeżeli tylko miałeś okazję korzystać z produktu Przeboje kuchni staropolskiej podziel się z odwiedzającymi swoją opinią. Podaj jakie są Twoje wrażenia z użytkowania, czy jesteś usatysfakcjonowany z produktu oraz czy relacja jakość / cena jest wystarczająca.

Dodaj opinię lub recenzję

Powiązane

Rekomendacja
Wydawnictwo e-bookowo Technologia jako inspiracja dla interdyscyplinarnych badań naukowych, AZ#01D00378EB/DL-ebwm/pdf
Łacińskie słowo civilis wskazuje na postrzeganie cywilizacji jako "poziomu rozwoju osiągniętego poprzez społeczeństwo w danej epoce historycznej...
Rekomendacja
Wydawnictwo e-bookowo Matrix. Anatomia systemu. Instrukcja obsługi demokracji XXI wieku - Jarosław Ściślak, C868867FEB
Wyobraź sobie, iż świat jaki cię otacza, nie istnieje naprawdę. Jest tylko hologramem. Lecz to już było - powiesz. Wachowscy nakręcili o...
Rekomendacja
Wydawnictwo e-bookowo Twierdza - gra mnemotechniczna część vi serii zapamiętywanie angielskich słówek - zaskakująco łatwe
Masz przed sobą część szóstą kolekcji ZAS z grą mnemotechniczną - Twierdza. Całość składa się z 6 części. Łącznie, we wszelkich sześciu...
Rekomendacja
Wydawnictwo e-bookowo Wydawnictwo e-bookowo Polska, wielka rzecz. esej o ustroju polaków - witold głowacki
Jak powstało nasze państwo? Jak było rządzone? Jak zmieniało się przez wieki? Czy zmieniało się na lepsze czy gorsze? Jaką odegrało rolę...
Rekomendacja
Wydawnictwo e-bookowo Hybrid warfare. the essence, structure and course of the conflict Wydawnictwo e-bookowo
Slawomir Turkowski - lawyer, graduate of the Faculty of Law at the University in Bialystok, a specialist in the field of commercial companies'...
Rekomendacja
Wydawnictwo e-bookowo Wydawnictwo e-bookowo O dawnych czasach, fajnych zwierzątkach i najciekawszych świata zakątkach
"O dawnych czasach, fajnych zwierzątkach i najciekawszych świata zakątkach", to kolorowo ilustrowane i rymowane wesołe historyjki dla dzieci...
Rekomendacja
Wydawnictwo e-bookowo Właściwości oraz niekonwencjonalne wykorzystanie siły pola elektromagnetycznego Wydawnictwo e-bookowo
Publikacja koncentruje się na zjawiskach magnetyzmu, a także elektromagnetyzmu. Okazuje się, iż obydwa fenomeny oferują sporo niebanalnych...
Rekomendacja
Wydawnictwo e-bookowo Wydawnictwo e-bookowo Historyczne i współczesne stosunki międzynarodowe amerykanie - kubańczycy - japończycy - czeczeni
Książka Historyczne i współczesne stosunki międzynarodowe. Amerykanie - Kubańczycy - Japończycy - Czeczeni to udana próba przedstawienia...
Rekomendacja
Wydawnictwo e-bookowo Proste dobrego początki, czyli jak polubić się z rachunkowością Wydawnictwo e-bookowo
starczy jej szczypta, aby wskrzesić w sercu pasję. Starczy odrobinka, by tak destrukcyjny, a stereotypowy obraz księgowego odszedł w zapomnienie....
Rekomendacja
Wydawnictwo e-bookowo Mosty - gra mnemotechniczna część iii serii zapamiętywanie angielskich słówek - zaskakująco łatwe Wydawnictwo e-bookowo
Masz przed sobą część trzecią kolekcji ZAS z grą mnemotechniczną - Mosty Całość składa się z 6 części. Łącznie, we wszelkich sześciu częściach,...
Rekomendacja
Wydawnictwo e-bookowo Wydawnictwo e-bookowo Rehabilitacja dziecka niewidomego w rodzinie - małgorzata turska
Rodzina pełni stanowczą rolę w wychowaniu, szczególnie we wczesnym okresie życia. Dziecko niepełnosprawne wymaga nieszablonowej opieki ze...
Rekomendacja
Wydawnictwo e-bookowo Danton - robespierre rozważania o rewolucji francuskiej 1789-1795 Wydawnictwo e-bookowo
Rewolucja francuska z 1789 roku doczekała się miana dużej. Od początku wzbudzała kontrowersje, wokół niej i jej bohaterów toczyło się mnóstwo...
Wybrane dla Ciebie
Rekomendacja
Oddział chorych na Rosję. Opowieść o Rosjanach czasów putinizmu
BEZKOMPROMISOWY OBRAZ ZDEZOLOWANEGO IMPERIUM NA HAJU Jak to możliwe, że kraj, gdzie 22% mieszkańców nie ma w domu normalnej toalety, straszy...
Rekomendacja
Bajki ignacego krasickiego i adama mickiewicza. streszczenie, analiza, interpretacja
Tytuł Bajki Ignacego Krasickiego i Adama Mickiewicza. Streszczenie, analiza, interpretacja Autor Alina Łoboda Język polski Wydawnictwo Literat...
Rekomendacja
Epickie dramy Lottie Brooks
Do sklepu Szczegóły

Epickie dramy Lottie Brooks

39,05 zł
Wreszcie wszystko zaczęło się układać: Daniel został oficjalnie moim chłopakiem (jesteśmy najsłodszą parą w szkole ever!) i zrobiłam sobie...
Rekomendacja
Polityka dlya ditey
Do sklepu Szczegóły

Polityka dlya ditey

27,36 zł
Duzhe chasto lyudy ne rozumiyutʹ, shcho take polityka. Vid tvoyikh batʹkiv, chy y yikhnikh batʹkiv, lyudey, zdavalosya b, starshykh i dosvidchenishykh,...
Rekomendacja
Szpiedzy bez kraju
Do sklepu Szczegóły

Szpiedzy bez kraju

37,11 zł
Wielokrotnie nagradzany reportażysta Matti Friedman bierze na warsztat historię „Sekcji Arabskiej" - grupy agentów specjalnych działających...
Rekomendacja
Władca Pierścieni. Dwie wieże (t.2)
Do sklepu Szczegóły

Władca Pierścieni. Dwie wieże (t.2)

37,56 zł
II tom "Władcy Pierścieni" J.R.R. Tolkiena w tłumaczeniu Marii Skibniewskiej. Boromir nie żyje, Pippin i Merry porwani, Frodo i Sam odcięci...
Rekomendacja
Pod prąd głównego nurtu ekonomii Mateusz machaj
Do sklepu Szczegóły

Pod prąd głównego nurtu ekonomii Mateusz machaj

10,70 zł
Autorzy książki — młodzi ekonomiści z Wrocławia — zadedykowali ją swojemu mistrzowi profesorowi Witoldowi Kwaśnickiemu. Poszczególne rozdziały...
Rekomendacja
Podejmowanie decyzji. pojęcia, teorie, kontrowersje
Jaka jest natura podejmowania decyzji jednostkowych i zbiorowych? Czy decyzje podejmujemy w sposób wolny? Jakie są kryteria racjonalności...
Rekomendacja
Handel ludźmi - wykorzystanie narzędzi analitycznych w procesie wykrywania sprawców Wyższa szkoła policji w szczytnie
Zjawisko handlu ludźmi w Polsce i na świecie, postrzegane w kontekście zorganizowanej przestępczości kryminalnej, ma niemało niekorzystnych...
Naznaczone dusze. Duchy przeszłości. Tom 1
Do sklepu Szczegóły

Naznaczone dusze. Duchy przeszłości. Tom 1

46,41 zł
Vanessa Hilton to dziewiętnastoletnia dziewczyna, która nie szuka przyjaciół, ani tym bardziej pana. Młoda kobieta pragnie zacząć nowy rozdział...
Rekomendacja
Kontakt ze Źródłem Kroniki Akaszy. Kwantowa Moc Uzdrawiania. Księga 5
Kronika Akaszy to energetyczne Pole danych Wszechświata, w którym zanurzone jest wszystko co istnieje, przeszłość, przyszłość i teraźniejszość....
Rekomendacja
Psychologia Kobiet: Zrozumienie, Relacje i Atrakcyjność
Książka zgłębia psychologię kobiet, analizując ich unikalne parametry i zapotrzebowania. Proponuje wgląd w relacje interpersonalne, akcentując,...