Praca zbiorowa nt. „Współczesne problemy prawa rolnego i żywnościowego" jest skutkiem przemyśleń studentów i doktorantów zainteresowanych problematyką prawa rolnego nad aktualnym stanem ustawodawstwa prawnorolnego.
Ujęcie problematyki jest bardzo współczesne a artykuły zabrane w publikacji wskazują na zmianę paradygmatu prawa rolnego. Tradycyjnie było ono ujmowane jako prawo regulujące zasady wykorzystania gruntu rolnego do produkcji rolnej.
aktualnie sfera zainteresowania tej gałęzi prawa uległa stanowczemu poszerzeniu i obejmuje raczej zagospodarowanie przestrzeni rolniczej. Trend ten znalazł odzwierciedlenie w problematyce objętej publikacją.
Autorzy poszczególnych prac oprócz tradycyjnej problematyki prawnorolnej podejmują także zagadnienia ochrony środowiska na obszarach wiejskich, przedsiębiorczości rolnej, wspierania rozwoju obszarów wiejskich czy bezpieczeństwa żywności.
Stanowi to potwierdzenie zmian, jakie w ostatnim okresie zaszły we Wspólnej Polityce Rolnej, której cele są definiowane przez wspieranie konkurencyjności rolnictwa, zapewnienie stabilnego zarządzania zasobami naturalnymi i klimatem oraz osiąganie zrównoważonego rozwoju terytorialnego wiejskich gospodarek i społeczności.
Publikacja skierowana jest do prawników agrarystów, studentów prawa, lecz także do sędziów sądów powszechnych i sądów administracyjnych, pracowników organów administracji rolnej i adwokatów i radców prawnych zainteresowanych problematyką.