Pierwsza tak znaczna analiza koncepcji apetytu na ryzyko w Polsce!Zarządzanie apetytem na ryzyko ma kluczowe znaczenie dla powodzenia zintegrowanego zarządzania ryzykiem gospodarczym, Enterprise Risk Management. Ze względu na niejednolitą interpretacje pojęcia apetytu na ryzyko i problemy z jego wydajną implementacją w praktyce, nie jest ono wciąż w dostatecznym stopniu użytkowane poprzez kierujących organizacjami.
W opracowaniu dokonano analizy wybranych definicji apetytu na ryzyko, a także związanych z nim pokrewnych definicji tolerancji na ryzyko i limitów ryzyka. Następnie przedstawiono metody określania apetytu na ryzyko wraz z ich silnymi i słabymi stronami. Wyrózniono jeszcze na najważniejsze korzyści z zastosowania koncepcji apetytu na ryzyko w praktyce funkcjonowania organizacji.
W obfitym suplemencie dokonano analizy stopnia wdrażania systemów typu ERM w przedsiębiorstwach na świecie i w Polsce.
Dla kogo: praktycy zarządzania ryzykiem gospodarczym, studenci i wykładowcy uczelni wyższych i szkół biznesu)