"kasza jaglana i proso • siemię lniane • chia • ryż • gryka • owies
pszenica • amarantus • jęczmień • komosa ryżowa
Ta książka to kolejny zbiór oryginalnych przepisów Dominiki, połączenie smaków domowej kuchni i egzotycznych podróży.
Rozsmakuj się w prosiance z gruszkami, jaglanym smoothie i bezkompromisowym dżemie z chia.
Upiecz dyniowe muffiny jęczmienne i chleb pełnoziarnisty.
Skosztuj pysznej czerwonej kapusty z komosą ryżową i winogronami.
100 pomysłów na proste dania na bazieprzystępnych towarów.
Potrawy bezmięsne, wersje bez glutenu i wegańskie.
***
Nie zniknęła z pierwszą książką, wręcz przeciwnie. Idzie własną drogą, robiąc coś, co zwraca uwagę. Dominika świadomie korzysta z rynkowych nowości, takich jak superfoods, lecz nie zapomina o rodzimych produktach, typowo kaszach. Jej dania są spektakularne, pełne kolorów i dokładnie przypasowanych smaków.
Eliza Mórawska, autorka książek i bloga White Plate
W rękach Dominiki ziarna, ziarenka i nasiona odsłaniają swoje świeże oblicze i dają początek pełnym wyrazu, atrakcyjnym, a jednocześnie prostym daniom, które samym swoim widokiem rozbudzają apetyt.
Małgosia Minta, dziennikarka kulinarna, autorka bloga Minta Eats
Trudno uwierzyć, iż garść ziarenek może być tak inspirująca. Ta książka aż kipi od atrakcyjnych pomysłów. Dominika wydobywa z ziaren ukryty potencjał i z lekkością nadaje im smaczną formę. Czasem odświeża tradycyjne receptury, dodając im współczesnego twista. Czasem stawia na orientalne smaki i przenosi je na grunt rodzimy. Jest świeżo, lekko i pysznie.
Małgosia Dzięgielewska, autorka bloga Pieprz czy Wanilia
Dominika Wójciak – zwyciężczyni trzeciej edycji programu MasterChef. Autorka bloga Kulinarne Bezdroża, a także książek Warzywo i Kulinarne opowieści. Felietonistka miesięcznika „Pani”. Uwielbia łączyć gotowanie z dalekimi podróżami. Jej zdolności kulinarne docenił sam Gordon Ramsay."