Książka przedstawia przełomową teorię rzucającą nowe światło na zagrożenia ukryte w produktach roślinnych, które uważamy za zdrowe. Wszyscy poprawnie wiedzą, iż warzywa i owoce to samo zdrowie. Wszyscy też słyszeli o glutenie – białku znajdującym się w pszenicy, które jest przyczyną poważnych dolegliwości z celiakią na czele.
W Roślinnym kłamstwie doktor Steven Gundry ujawnia, że gluten to zaledwie jedno z wielu toksycznych białek roślinnych występujących pod nazwą lektyn. Lektyny znajdują się nie tylko w ziarnach, lecz też w produktach bezglutenowych uchodzących za zdrowe, w tym w wielu warzywach i owocach, orzechach i produktach mlecznych.
Zawarte w nasionach, ziarnach, skórkach i liściach roślin zostały zaprojektowane tak,bronić je przed drapieżnikami, również przed ludźmi. Po spożyciu wywołują one typ chemicznej walki w ciele człowieka, powodując reakcje zapalne, które odpowiadają za tycie i poważne schorzenia.
Dlatego dieta oparta na produktach roślinnych jest niejednokrotnie nieskuteczna, ma nietrwałe efekty, a mimo jej używania pojawiają się bóle głowy, nadciśnienie, zaburzenia trawienia i dużo innych dolegliwości.
Dzięki tej książce dowiesz się, które produkty roślinne są krzywdzące, które możesz spożywać w niewielkich ilościach oraz jak przygotowywać warzywa i owoce tak, aby nie szkodziły twojemu zdrowiu. Znajdziesz w niej także całkowitą listę żywności zawierającej lektynę, efektywny plan żywieniowy i przepisy na pyszne dania, dzięki którym poprawisz pracę jelit, osiągniesz doskonałą wagę i pozbędziesz się uporczywych dolegliwości.